Onderzoek impact van coronamaatregelen op kinderen – JOGG

Wat is de impact van de coronamaatregelen op kinderen? In opdracht van JOGG brachten oud-collega’s Celeste en Karlijn dit in 2020 in kaart. Het coronavirus zelf lijkt namelijk weinig effect te hebben op kinderen, maar de impact van de coronamaatregelen op kinderen is wél groot.

Het onderzoeksrapport laat zien dat bij kinderen en jongeren een toename van gewicht en een toename van de ongelijkheid te verwachten is, met name onder kwetsbare kinderen en jongeren, als gevolg van een ongezondere leefstijl gedurende de coronatijd. Het blijkt dat kinderen en jongeren ten tijde van de coronamaatregelen minder bewogen, vaker een beeldscherm gebruikten en dat het sociale leven van kinderen en jongeren achteruitging. Daarnaast hadden de coronamaatregelen invloed op de thuissituatie voor zowel kinderen en jongeren als hun ouders. Hierbij gaat het om positieve gevolgen, zoals elkaar meer zien en het hebben van meer rust, maar ook om negatieve gevolgen, zoals meer spanning en ruzies binnen het gezin. Daarnaast heeft een deel van de jongeren studievertragingen opgelopen, is de werkgelegenheid voor hen afgenomen en was er sprake van meer jeugdoverlast. Op het gebied van welzijn en weerbaarheid werd er bij kinderen en jongeren minder gepest, maar daarentegen was er sprake van meer zorgen, mentale problemen en een verminderd sociaal leven. Tot slot ontbrak een deel van de signalering met betrekking tot een gezonde leefstijl.

Om inzicht te krijgen in de impact van de coronamaatregelen op kinderen en jongeren is gebruik gemaakt van wetenschappelijke literatuur, grijze literatuur en observaties vanuit diverse instanties. De inventarisatie is afgebakend door middel van de verschillende leefomgevingen waar JOGG zich op richt (thuis, school/kinderopvang, buurt, sport, vrije tijd, werk en media) en in relatie tot welzijn, weerbaarheid en gezond gewicht. De coronamaatregelen blijken in al deze leefomgevingen een grote impact te hebben op kinderen en jongeren.

Vragen? Neem contact met ons op.

Vorige
Vorige

Verkenning psychosociale ondersteuning voor jongeren met een chronische aandoening - FNO

Volgende
Volgende

Verder kijken dan corona, over de toekomst van onze gezondheid: literatuuronderzoek voor de corona-inclusieve VTV - RIVM