Literatuuronderzoek uitgestelde zorg - RIVM

Vrijwel iedereen ziet de impact van de coronapandemie en de bijbehorende maatregelen. Naast de effecten op onze (mentale) gezondheid, zijn er ook veel indirecte gevolgen. Zo hebben de coronapandemie en bijbehorende maatregelen tot grote verschuivingen geleid in onze gezondheidszorg. Ondanks het omzetten van bijvoorbeeld fysieke consulten naar telefonische afspraken of beeldbellen was het onvermijdelijk dat er ook (veel) zorg werd uitgesteld.

Het uitstellen, aanpassen of door de patiënt vermijden van zorg kan leiden tot negatieve gevolgen voor de gezondheid. In opdracht van het Ministerie van VWS deed het RIVM onderzoek naar de impact van uitstel van ziekenhuiszorg door de coronapandemie op de gezondheid. Eind december 2020 publiceerde het RIVM deze rapportage over de impact van de eerste COVID-19 golf op de reguliere zorg en gezondheid. In 2021-2022 werd het onderzoek verder uitgebreid, zodat een breed beeld kan worden gegeven van de indirecte gevolgen van COVID-19 op de gezondheid en zorg.  

Marije en oud-iresearcher Karlijn hebben het RIVM ondersteund bij het uitvoeren van het literatuuronderzoek en de uitwerking van de interviews met medisch specialisten. Mede op basis van deze input werd een kwantitatieve inschatting gemaakt van de verloren gezonde levensjaren (verlies van QALY’s) door de uitstel van planbare operaties in ziekenhuizen. Spoedoperaties zijn niet meegenomen.

Aan het einde van 2021 bleken er ongeveer 305.000 operaties minder te zijn gedaan dan werd verwacht. In 2020 en 2021 zijn er hierdoor 320.000 levensjaren in goede gezondheid (18 procent van het verwachte aantal) verloren gegaan. Er zijn in totaal meer operaties uitgesteld of afgezegd, maar een deel was voor 31 december 2021 al ingehaald.

Marije Stoelinga

Vragen? Neem contact met mij op.

Vorige
Vorige

Procesbegeleiding wetenschappelijk onderzoek - Maag Lever Darm Stichting

Volgende
Volgende

Voedseleducatie - Gemeente Ede