OKO Domeinexpert Gezin en Peergroep - Trimbos-instituut

Van juni 2024 t/m december 2025 versterkt Marije het team Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) van het Trimbos-instituut. Het eerste halfjaar lag de focus op het domein Gezin en domein Peergroep. In 2025 werkt Marije aan het ondersteuningsaanbod voor gemeenten.

OKO is een Nederlandse preventieaanpak gebaseerd op het IJslandse preventiemodel. Met OKO werken gemeenten aan het voorkomen van alcohol-, drugs- en tabakgebruik door jongeren (10-18 jaar) en aan het vergroten van hun welbevinden. Dit doen gemeenten door een gezonde en veilige leefomgeving te vormen waarin jongeren gelukkig en gezond kunnen opgroeien.

In het domein Gezin zijn de volgende vier beschermende factoren vastgesteld:
✓ Tijd doorbrengen met ouders
✓ Controle en monitoring door ouders
✓ Ondersteuning door ouders
✓ Regels stellen door ouders

In het domein Peergroep spelen met name factoren gericht op het voorkomen van middelengebruik een rol:
✓ Afspraken met andere ouders
✗ Feestjes zonder toezicht
✗ Laat buiten rondhangen

In de periode eind 2022 tot nu hebben verschillende gemeenten een leertraject doorlopen op één van de vier OKO-domeinen. Deze leertrajecten zijn opgezet omdat uit de evaluatie van het OKO-pilottraject 2018-2021 bleek dat gemeenten behoefte hebben aan meer handvatten voor het stevig inzetten van de juiste interventies en activiteiten binnen de vier OKO-domeinen.

Urk, Súdwest-Fryslân en de Kempengemeenten hebben onder begeleiding van de Families Foundation een leertraject voor het OKO-domein Gezin en Peergroep doorlopen. Er wordt voor beide domeinen een handreiking ontwikkeld. Voor het domein Gezin bestaat deze handreiking uit kennis, ervaring en tips voor de inzet van de interventie/methode Triple P (Positief Opvoeden) binnen OKO. Triple P is een bewezen effectieve interventie om ouders te ondersteunen bij ouderschap en opvoeding van kinderen en tieners, die goed aansluit bij de uitgangspunten van OKO. Voor het domein Peergroep bestaat de handreiking uit kennis, ervaringen en tips voor het in contact brengen van ouders en het komen tot afspraken.

Video over afspraken maken met je kind
In 2024 werkte Marije ook aan het ontwikkelen van een video over afspraken maken met je kind. De video kan worden gebruikt tijdens ouderavonden om met ouders in gesprek te gaan over het belang van duidelijke afspraken over alcohol, social media, schermtijd en bedtijd. De video laat zien hoe ouders samen met hun kind afspraken maken over alcohol en waarom dit werkt. Deze handleiding helpt professionals bij het inzetten van de video tijdens ouderavonden. Benieuwd? In de handleiding staat ook de link naar de video.

Marije Stoelinga

Vragen? Neem contact met mij op.

Vorige
Vorige

Kwaliteit van interventies

Volgende
Volgende

Projectmedewerker GALA - Werkorganisatie Druten Wijchen