Praktische vertaalslag van systeembelemmeringen – Kenniscentrum Sport & Bewegen

Waardoor worden mensen belemmerd om in beweging te komen en te blijven? Hoe kunnen we deze belemmeringen doorbreken? Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft specifiek bij de doelgroepen jeugd met een lage sociaal economische positie (SEP), volwassenen met een lage SEP en mensen met een beperking (MMB) systeembelemmeringen in kaart gebracht die bijdragen aan lage sport- en beweegdeelname.
De systeembelemmeringen zijn in kaart gebracht met de collectieve systeemanalyse en het model van Bronfenbrenner. Deze modellen helpen om de verschillende niveaus van invloed te ordenen: van persoonlijke factoren tot bredere maatschappelijke invloeden, zoals beleid en sociale normen. KCS&B wil nu de opgedane kennis vertalen naar een praktisch product voor de praktijk.
  

KCS&B heeft iresearch gevraagd om in de periode juli 2024 tot eind december 2024 te ondersteunen bij het vormen van een concreet idee voor een product. iresearch maakt de daadwerkelijke vertaling van de systeembelemmeringen bij de doelgroep MMB naar een praktisch product voor gebruikers. De gebruikers zijn beleidsmedewerkers van gemeenten en sport- en beweegprofessionals.  

Het doel van het product is om bewustwording te creëren over de invloed van het gehele systeem en kennis te delen over de diverse belemmeringen die invloed hebben op de sport- en beweegdeelname bij MMB. Daarnaast is het product bedoeld om de gebruikers te inspireren om met de beïnvloedbare belemmeringen (kansen/oplossingsrichtingen) aan de slag te gaan. Deze informatie en inzichten kunnen helpen bij het ontwikkelen van beleid en programma’s en de uitvoering hiervan.

Voor dit project gebruiken we de fasegerichte aanpak: in Fase 1 (de verkenning) wordt de vorm van het product bepaald en wordt bepaald op welke manier de verzamelde kennis een plek kan krijgen binnen het product. In Fase 2 (de uitwerking) wordt input geordend voor de ontwikkeling van het product.  

Er wordt een klankbordgroep samengesteld zodat het product aansluit bij de wensen en behoeften van de gebruikers.
Deze klankbordgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de gebruikers: beleidsmedewerkers van verschillende gemeenten, uitvoerders/sport- en beweegprofessionals en een aantal mensen die overstijgend mee kunnen denken vanuit landelijke ontwikkelingen. De klankbordgroep denkt tijdens een aantal werksessies mee over de vorm en inhoud van het product. iresearch vat alle verzamelde informatie uit de werksessies én de verzamelde informatie door KCS&B over systeembelemmeringen samen in de schriftelijke uitwerking van het product. KCS&B zet vervolgens vanaf 2025 de ontwikkeling van het product in gang. 

Marloes Witjes

Vragen? Neem contact met mij op.

Vorige
Vorige

Supermarktdirecteur voor een dag - Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen

Volgende
Volgende

Lokale coördinatie ketenaanpak valpreventie Gemeente Kampen - GGD IJsselland