Preventie chronische nierschade - Nierstichting

Chronische nierschade is wereldwijd een onderbelicht en groeiend probleem met een enorme impact voor patiënt én samenleving. Eén op de tien Nederlanders heeft chronische nierschade. Daarmee is nierschade samen met diabetes en hart- en vaatziekten één van de grote chronische aandoeningen. De prognose is dat het aantal mensen met nierschade verder toeneemt en in 2040 wereldwijd doodsoorzaak nummer 5 is. Als er niets wordt gedaan om deze toename een halt toe te roepen, heeft het een enorme impact voor de maatschappij, zowel qua ziektelast als kwaliteit van leven. Toch zijn we ons in Nederland nog vaak nog onbewust van het belang van gezonde nieren, inclusief (risico)patiënten, (zorg)professionals en verschillende stakeholders.

Daarom zet Nierstichting zich in om gezonde nieren op de kaart te zetten. Tijdens een expertmeeting is verkend hoe een kleine groep experts (met o.a. apothekers, financiers en nefrologen) aankijkt tegen het probleem en welke veranderingen nodig zijn. Tijdens het Gezonde Nierendiner met als thema “Nierschade, een serieus probleem voor de volksgezondheid” ging een bredere groep stakeholders met elkaar in gesprek over het belang van gezonde nieren.

I.v.m. het zwangerschapsverlof van de programmamanager Preventie bij de Nierstichting, versterkte Gôkky in 2022 en 2023 de Nierstichting met de opvolging van deze bijeenkomsten. Ze ging met stakeholders in gesprek om te verkennen of zij chronische nierschade als een volksgezondheidprobleem erkennen, of en hoe ze met dit thema bezig zijn en welke mogelijke rol zij kunnen spelen om chronische nierschade beter te agenderen. De gesprekken gingen in op:

  • Awareness bij burgers en patiënten, zorgprofessionals, zorgverzekeraars, beleidsmakers en de voedings- en farmaceutische industrie

  • Vroegopsporing

  • Netwerkzorg en financiering

  • Innovatie en onderzoek

Oud-iresearcher Jylka versterkte als programmamedewerker preventie de Nierstichting. De focus in haar werkzaamheden was het thema Gezonde Nieren. Het thema richt zich onder andere op de bewustwording rondom de ernst van chronische nierschade en het verminderen van zoutgebruik. Daarnaast ondersteunde ze Gôkky bij het voeren van de stakeholdergesprekken. 

Door de inzet van iresearch is het netwerk van de Nierstichting verstevigd en verbreed. Op basis van de verkennende gesprekken is de Nierstichting geadviseerd over vervolgrichtingen in haar verdere strategie om gezonde nieren op de kaart te zetten.

Gôkky Zeinstra

Vragen? Neem contact met mij op.

Vorige
Vorige

Plan van aanpak Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) - Gemeente Berg en Dal

Volgende
Volgende

Dashboard en quickscan van ZonMw-programma’s - ZonMw