Procesbegeleider lokale preventieakkoorden - Pharos

Het aanpakken van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik kan de gezondheid van de Nederlandse bevolking verbeteren. Daarom zijn in het Nationaal Preventieakkoord afspraken gemaakt tussen de overheid en meer dan 70 andere partijen om deze thema’s tegen te gaan. Ook in gemeenten worden steeds meer gezondheidsproblemen op lokaal niveau aangepakt. Voor gemeenten is een lokaal preventieakkoord dé kans om zich steeds meer in te zetten voor gezondheidsbevordering en preventie. Verschillende medewerkers van iresearch werken, in opdracht van Pharos, als procesbegeleider van lokale preventieakkoorden (LPA).

In LPA’s worden concrete maatregelen opgesteld om roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik tegen te gaan of in te zetten op andere lokaal relevante onderwerpen in een specifieke gemeente of regio. Ook worden in de LPA’s vaak afspraken gemaakt over onderliggende gezondheidsproblemen, zoals schulden, armoede of eenzaamheid. De lokale behoefte vanuit de gemeente bepaalt welke onderwerpen centraal staan.

Om gemeenten te helpen bij het formateren van een LPA is er vanuit VWS een ondersteuningsbudget beschikbaar, aan te vragen bij de VNG. Hiermee kunnen gemeenten een formateur of procesbegeleider aanstellen om hen te helpen bij het uitdenken van het preventieakkoord, samenbrengen van (mogelijke) partners en organiseren van bijeenkomsten.

Bij het opstellen van een LPA is het belangrijk om aandacht te besteden aan het voorkomen en terugdringen van gezondheidsverschillen. Daarom werkt Pharos aan het vormen van inclusieve preventieakkoorden met aandacht voor iedereen. Verschillende medewerkers van iresearch zitten in de flexibele schil van Pharos en kunnen hiervoor worden ingezet. In opdracht van Pharos heeft iresearch als procesbegeleider gewerkt in de gemeenten Middelburg, Vlissingen en Zwijndrecht om lokale preventieakkoorden op te stellen.

Als procesbegeleider vanuit Pharos ondersteunen we de gemeente bij het opstellen van een preventieakkoord waarin specifiek wordt ingezet op mensen in kwetsbare situaties, zodat gezondheidsverschillen worden teruggedrongen. Hierbij geven we strategisch en inhoudelijk advies en wordt er samen met de gemeente input opgehaald bij lokale partners en inwoners over wat er speelt in de gemeente en waar het akkoord zich op zal richten. We helpen bij het opstellen van doelen en schrijven mee aan een breed gedragen LPA. Wij bepalen geen inhoud, maar halen dit uit de lokale partners zelf. Zo wordt het gedragen door de partners zelf om een lokale beweging op gang te brengen en samen te werken aan een krachtige, preventieve aanpak.

Gôkky Zeinstra

Vragen? Neem contact met mij op.

Vorige
Vorige

GGD Hollands Midden - Diverse gezondheidsonderzoeken

Volgende
Volgende

Sociale Basis – GGD Amsterdam