Projectleider Nu Niet Zwanger - GGD Noord- en Oost-Gelderland
Een onbedoelde zwangerschap kan het leven van vrouwen en mannen in kwetsbare omstandigheden volledig op z’n kop zetten. Vaak is dat geen bewuste keus maar overkomt het iemand. Daarom is het belangrijk dat professionals met hun cliënt in gesprek gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Nu Niet Zwanger ondersteunt vrouwen en mannen in kwetsbare omstandigheden een bewuste, geïnformeerde keuze te maken over het moment van hun kinderwens, zodat zij niet onbedoeld zwanger raken. Hulpverleners begeleiden cliënten actief, te beginnen met een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Zij sluiten aan bij de dagelijkse leefwereld van de cliënt en verkennen met hen welke vragen, emoties, ideeën en drempels er bestaan.
Nu Niet Zwanger (NNZ) is een landelijk programma. GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) coördineert en voert het programma Nu Niet Zwanger lokaal uit. De GGD schoolt aandachtsfunctionarissen NNZ bij ketenorganisaties met als doel om hulpverleners in staat te stellen de NNZ-methodiek uit te voeren. Daarnaast biedt de GGD een opschalingsfunctie voor casuïstiek. NNZ wordt anno 2025 in 16 gemeenten in Noord- en Oost-Gelderland uitgevoerd. In de Achterhoek zijn alle gemeenten aangesloten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk). In Middel-IJssel/Oost-Veluwe zijn Apeldoorn, Brummen, Lochem en Zutphen aangesloten en in Noord-Veluwe zijn de gemeenten Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Zeewolde aangesloten.
Tussen november 2024 en maart 2025 vervulde collega Auke tijdelijk de rol als projectleider Nu Niet Zwanger bij GGD NOG. Hierin was zij verantwoordelijk voor de projectmatige aanpak, planning en verantwoording van het programma. Ze pakte hierin het voortouw in het creëren van lokaal draagvlak voor het programma en het tot stand brengen en onderhouden van samenwerking met lokale ketenpartners en het somatisch netwerk. Auke werkte hierin nauw samen met de inhoudelijk coördinatoren van het programma. Hierbij richtte ze zich vooral op de recent aangesloten gemeenten Apeldoorn, Brummen, Nunspeet en Zeewolde. Eerder, in het voorjaar van 2022, vervulde collega Marije dezelfde rol voor GGD NOG. Haar focus lag toen op de gemeenten in de Achterhoek en op Harderwijk en Ermelo.
Marije Stoelinga
Vragen? Neem contact met mij op.