Verkenning financiering Multidisciplinaire Groepsaanpakken voor kinderen met overgewicht in Utrecht
In Nederland komt overgewicht bij gemiddeld 12% van de kinderen tussen 4-11 jaar voor. In de gemeente Utrecht is dit percentage ongeveer 14% in 2019 (bron: VMU) en hebben er ongeveer 4.300 kinderen tussen 2-11 jaar overgewicht, waarvan 825 obesitas. De kinderen met overgewicht zijn ongelijk verdeeld over de verschillende wijken en scholen. In sommige wijken is het percentage kinderen met overgewicht een stuk hoger (30%), op sommige (speciaal onderwijs)scholen zelfs 40%. Door tijdig te signaleren en effectieve interventies in te zetten kan er gezondheidswinst worden behaald. In Utrecht zijn verschillende multidisciplinaire groepsaanpakken (MDGA’s) voor kinderen met overgewicht, om overgewicht te reduceren en gezondheid en kwaliteit van leven te bevorderen.
In opdracht van Gemeente Utrecht voerde iresearch in 2021 een verkenning uit naar de financiering van MDGA’s voor kinderen met overgewicht in de stad Utrecht. In de Aanpak Samenwerkingsverband Gezond Gewicht Utrechtse Jeugd 2019-2023 is opgenomen om in fasen te komen tot een effectieve en efficiënte MDGA voor kinderen met overgewicht met een structurele financiering. Omdat de MDGA’s zich bevinden op het snijvlak van preventie en zorg, is structurele financiering een terugkerend dilemma.
Doelstelling
Het doel was om te verkennen wat de financiële kaders, randvoorwaarden en mogelijke kansen voor financiering zijn van de huidige MDGA’s in de stad Utrecht voor kinderen met overgewicht. Hierbij werd gekeken naar de kosten voor organisatie, uitvoering en afstemming van zorg voor kinderen met overgewicht met betrekking tot de huidige aanpakken. Door middel van zowel deskresearch als interviews met landelijke en lokale stakeholders (o.a. partijen die zich bezighouden met de preventie van overgewicht en obesitas bij kinderen, andere grote steden, mogelijke financiers en uitvoerders van MDGA’s) brachten wij de visies van partijen, mogelijke financieringsvormen en daarbij behorende randvoorwaarden en criteria voor financiering in kaart.
Bij het RIVM zijn er twee erkende interventies gericht op het voorkomen van overgewicht bij kinderen, met ‘Eerste aanwijzingen voor effectiviteit’, die ook worden uitgevoerd in de wijksetting. Deze erkende interventies en de MDGA’s in Utrecht zijn vergeleken met werkzame elementen voor de aanpak van overgewicht bij kinderen uit de literatuur én met (mogelijk geldende) criteria voor financiering in de toekomst.
Zo hebben wij een advies aan de Gemeente Utrecht geformuleerd over welke huidige MDGA’s of erkende interventies kansrijk zijn in het licht van financierbaarheid en welke aanpassingen daarbij noodzakelijk zijn. Gemeente Utrecht neemt het advies ter harte en heeft kansrijke aanbevelingen voor de stad geselecteerd. De resultaten van dit onderzoek zijn gepresenteerd in een bijeenkomst georganiseerd door de afdeling Volksgezondheid bij Gemeente Utrecht. Hierbij waren beleidsmakers en uitvoerders op het terrein van zorg, sport, welzijn en onderwijs aangesloten, wiens werk van invloed is op de ketenaanpak rond kinderen met overgewicht in Utrecht. Daarnaast waren verschillende landelijke partijen aanwezig, met veel kennis over dit thema. Gezamenlijk hebben zij gesproken over kansrijke vervolgstappen en wat er in Utrecht verder nodig is om onze adviezen te realiseren. Onze volledige rapportage, inclusief samenvatting en adviezen vind je hieronder.
Marije Stoelinga
Vragen? Neem contact met mij op.