Coördinator Regionaal Suïcidenetwerk Midden-Brabant – Gemeente Tilburg

De mentale gezondheid in Nederland staat onder druk. Ook in de regio Midden-Brabant zijn de cijfers rondom psychische klachten en het aantal suïcides zorgelijk. Er gaat daarom een nieuwe wet, Wet Integrale Suïcidepreventie, in werking treden waarbij gemeenten medio 2025 verantwoordelijk worden voor het ontwikkelen van suïcidepreventiebeleid als onderdeel van het gezondheidsbeleid. In de regio Midden-Brabant is afgesproken om een regionaal netwerk op te zetten waarin gemeenten, samen met preventie-, welzijns- en zorgpartners en ervaringsdeskundigen samenwerken volgens een bewezen effectieve community-aanpak (European Alliance Against Depression). Gemeente Tilburg heeft iresearch namens de samenwerkende gemeenten in de regio gevraagd om in de periode januari tot juli 2025 de rol van coördinator te vervullen voor dit regionale suïcidenetwerk. Dit alles om de mentale gezondheid van inwoners te versterken en om het aantal suïcidepogingen te verminderen.  

Plan van aanpak en implementatieplan
We gaan aan de slag met een aanpak die bestaat uit twee onderdelen: een regionaal plan van aanpak en implementatieplan integrale suïcidepreventie. De plannen bieden een gezamenlijke visie en ambitie als basis om op zowel regionaal als lokaal niveau interventies te implementeren en verankeren binnen de keten van preventie en zorg. Daarnaast ondersteunt het gemeenten bij het ontwikkelen en borgen van lokaal suïcidepreventiebeleid. Er is aandacht voor verschillende doelgroepen, zoals de LHBTQIA+ gemeenschap, mannen van middelbare leeftijd en jongeren en jongvolwassenen.

Zowel het plan van aanpak als het implementatieplan bestaat uit drie fases. De fases binnen het plan van aanpak zijn 1. een verkenning (deskresearch) 2. informatie ophalen voor het plan van aanpak (gesprekken met ketenpartners) en 3. het toetsen van het plan van aanpak (bij ketenpartners).

De fases binnen het implementatieplan bestaan uit: 1. het samenstellen van een kerngroep, 2. input ophalen voor het implementatieplan (kerngroepsessies en gesprekken met andere ketenpartners), 3. implementatieplan toetsen (bij de kerngroep).

Tijdspad
Het plan van aanpak wordt uiterlijk eind april 2025 opgeleverd en het implementatieplan halverwege juli 2025. Tijdens de gesprekken en sessies zetten we in op het bouwen van een duurzaam netwerk en stimuleren we draagvlak en eigenaarschap van de ketenpartners. Op deze manier dragen wij bij aan het welvoelen, welzijn en welleven van alle inwoners in regio Midden-Brabant.

Marloes Witjes

Vragen? Neem contact met mij op.

Vorige
Vorige

Kwartiermaker suïcidepreventie en mentale gezondheid – GGD West-Brabant

Volgende
Volgende

OKO – Rol van ouders bij vrijetijdsactiviteiten – Trimbos-instituut