OKO – Rol van ouders bij vrijetijdsactiviteiten – Trimbos-instituut

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) is een Nederlandse preventieaanpak gebaseerd op het IJslandse preventiemodel. Met OKO werken gemeenten aan het voorkomen van alcohol-, drugs- en tabaksgebruik door jongeren (10-18 jaar) en aan het vergroten van hun welbevinden. Dit doen gemeenten door een gezonde en veilige leefomgeving te vormen waarin jongeren gelukkig en gezond kunnen opgroeien. Eén van de vier domeinen in de leefomgeving van jongeren waar OKO zich op richt is Vrije Tijd (naast de domeinen Gezin, School en Peergroep).

Het Trimbos-instituut heeft een peiling gedaan onder OKO-gemeenten om te achterhalen welke informatie zij nodig hebben om de vrijetijdsaanpakken voor jongeren (nog) beter neer te kunnen zetten en implementeren. Hieruit bleek dat gemeenten graag willen weten hoe ouders betrokken kunnen worden bij vrijetijdsactiviteiten voor jongeren. Het Trimbos-instituut heeft iresearch begin 2025 gevraagd om hier een verkenning naar uit te voeren.

In deze verkenning geven we antwoord op de vraag: “Wat zijn kansen en mogelijkheden voor OKO-gemeenten om de rol van ouders bij vrijetijdsactiviteiten voor jongeren te vergroten?”

We zetten verschillende onderzoeksmethoden in voor deze verkenning:

  • We voeren een deskresearch uit naar bestaande voorbeelden en succes- en faalfactoren met betrekking tot de rol van ouders bij vrijetijdsactiviteiten.

  • We voeren gesprekken met experts op het gebied van opvoeding en vrije tijd en met projectleiders/uitvoerders van vrijetijdsactiviteiten waarin ouders worden betrokken.

  • We organiseren focusgroepen met zowel jongeren als ouders om hun behoeften rondom dit onderwerp op te halen.

We werken in de opdracht fasegericht; na elke fase presenteren we resultaten, geven we duiding en bepalen we het vervolg samen het Trimbos-instituut. Uiteindelijk leveren we een bondige en visuele rapportage op voor het Trimbos-instituut en de OKO-gemeenten met de resultaten van de verkenning en aanbevelingen voor het vervolg. Daarnaast lichten we de belangrijkste resultaten uit in een factsheet.

Auke Rothoff

Vragen? Neem contact met mij op.

Vorige
Vorige

Coördinator Regionaal Suïcidenetwerk Midden-Brabant – Gemeente Tilburg

Volgende
Volgende

Lokale coördinatie ketenaanpak valpreventie Gemeente Kampen - GGD IJsselland