Onze opdrachten
Wij werken voor gemeenten, GGD’en, kennisinstituten en gezondheidsfondsen. We zijn op opdracht- en inhuurbasis inzetbaar.
Onze voornaamste aandachtsgebieden zijn:
Samen met onze opdrachtgevers maken we welvoelen, welzijn en welleven voor meer mensen mogelijk.
Bekijk hieronder onze opdrachten.
Interventiebeschrijvingen - Soa Aids Nederland
Interventies zijn niet meer uit de wereld van de gezondheidsbevordering weg te denken. In opdracht van Soa Aids Nederland werkte iresearch aan twee interventiebeschrijvingen die ingediend zijn voor hererkenning bij RIVM Gezond Leven: Lang Leve de Liefde Onderbouw en Lang Leve de Liefde Bovenbouw. Lang Leve de Liefde is een lesmethode over liefde, relaties en seksualiteit voor het voortgezet onderwijs.
Expertmeeting sociale media - JOGG
Hoe maken we deze omgeving gezonder? Hoe ziet de ideale toekomst voor de mediaomgeving eruit? JOGG heeft iresearch in 2020 gevraagd om te verkennen wat experts denken dat de impact van sociale media is op jongeren, wat de kansen zijn om de gezondheid van jongeren via deze omgeving positief te beïnvloeden en hoe deze kansen zouden kunnen worden benut. Gôkky en Marije organiseerden hiervoor verschillende expertmeetings om de antwoorden op de vragen van JOGG te achterhalen.
Verkenning Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid - Radboudumc
De afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc, waartoe de opleiding tot bedrijfsarts en verzekeringsarts (SGBO) behoort, verkent de mogelijkheden voor een Academische Werkplaats (AW) Arbeid en gezondheid. Het doel is vanuit praktijk, onderwijs en beleid vraagstukken te vertalen naar onderzoeksvragen en de resultaten van onderzoek te vertalen naar de praktijk en het onderwijs. Ter voorbereiding zijn verkennende gesprekken gehouden met verschillende organisaties om inzicht te krijgen in organisaties die zich willen verbinden aan de AW en de verschillende belangen en behoeftes van de partners.
Verkenning psychosociale ondersteuning voor jongeren met een chronische aandoening - FNO
iresearch voerde in opdracht van FNO Jongeren INC een verkenning uit naar wat er op dit moment in Nederland gebeurt op het gebied van psychosociale ondersteuning voor jongeren met een chronische aandoening. In Nederland heeft 1 op de 4 jongeren (0 t/m 25 jaar) een chronische aandoening. Aan de hand van verschillende gesprekken met de koplopers in Nederland op dit thema, verkende iresearch welke initiatieven er zijn om jongeren met een chronische aandoening psychosociale ondersteuning te bieden.
Onderzoek impact van coronamaatregelen op kinderen – JOGG
Wat is de impact van de coronamaatregelen op kinderen? In opdracht van JOGG brachten oud-collega’s Celeste en Karlijn dit in 2020 in kaart. Het coronavirus zelf lijkt namelijk weinig effect te hebben op kinderen, maar de impact van de coronamaatregelen op kinderen is wél groot.
Verder kijken dan corona, over de toekomst van onze gezondheid: literatuuronderzoek voor de corona-inclusieve VTV - RIVM
De Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) geeft elke vier jaar inzicht in de belangrijkste toekomstige maatschappelijke opgaven op het gebied van ziekte en gezondheid, gezondheidsdeterminanten, preventie en gezondheidszorg in Nederland. In november 2020 is de corona-inclusieve Volksgezondheid Toekomst (C-VTV) verkenning van het RIVM gepubliceerd. Ten behoeve van deze C-VTV heeft iresearch recente wetenschappelijke en grijze literatuur geëvalueerd en samengevat.
Focusgroepen LEGO: bouwstenen voor een Gezonde Leefomgeving - RIVM
De omgeving waarin je leeft heeft invloed op jouw gezondheid. Een gezonde leefomgeving bevordert het welzijn en de gezondheid van de maatschappij. Door de decentralisatie van rijkstaken op het gebied van de leefomgeving en gezondheid, moeten regionale en lokale organisaties gezondheid meenemen in hun beleid.
Corona-initiatieven
De coronacrisis had impact op ons allemaal. Sinds de coronamaatregelen vinden veel veranderingen plaats. Zo werken we zoveel mogelijk thuis en spreken we met zo min mogelijk mensen af. Wij hebben verschillende projecten op het gebied van corona gedaan: onderzoek naar de invloed van de coronamaatregelen op onze gezondheid; deskresearch naar verschillende onderzoeken m.b.t. corona; en een expertmeeting naar de kansen voor de Publieke Gezondheid na corona.
Netwerker Waterweg Wonen
Huurders van Woningcorporatie Waterweg Wonen zijn in Vlaardingen een bijzonder project begonnen, genaamd ‘Prettig Wonen’. Prettig Wonen zorgt ervoor dat bewoners in een wooncomplex gemakkelijker met elkaar in contact komen, dat zij ondersteuning krijgen bij het organiseren van activiteiten en wegwijs worden gemaakt bij vragen over wonen en zorg, welzijn, veiligheid of gezondheid.
Nationaal Preventie Akkoord - RIVM
Met het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) willen het Ministerie van VWS en meer dan 70 partijen bijdragen aan een gezonder Nederland. Het doel is dat in 2040 het aantal mensen dat rookt, overgewicht heeft en problematisch drinkt is afgenomen. Eind 2018 is daarom het NPA afgesloten en in 2019 zijn de partijen aan de slag gegaan met het overgrote deel van de afspraken.
Peiling bekendheid en imago Arts Maatschappij en Gezondheid - KAMG
Eén van de mogelijke specialisaties voor geneeskundestudenten na de opleiding tot basisarts is Arts Maatschappij en Gezondheid (arts M&G). De instroom in de opleiding(en) tot arts M&G blijkt structureel en significant achter te blijven bij de benodigde capaciteit. In dit kader heeft de Koepel Arts Maatschappij en Gezondheid iresearch gevraagd een peiling uit te voeren naar de bekendheid en het imago van arts M&G.
Panel ‘NOG beter weten’ - GGD NOG
Burgerparticipatie stimuleren staat de afgelopen jaren hoog op de agenda van GGD’en en gemeenten. Een panel is een manier om burgerparticipatie invulling te geven. GGD Noord-en Oost-Gelderland heeft iresearch gevraagd om haar te adviseren en begeleiden bij het opzetten van het GGD-panel en panelonderzoeken uit te voeren.
Roadmap vroeg opsporen chronische nierschade - Nierstichting
Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking heeft chronische nierschade (CNS), slechts de helft weet dit ook. De Nierstichting heeft iresearch en de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc gevraagd om een concept roadmap op te stellen voor vroeger opsporen van CNS om richtingen aan te geven waarlangs vroeger opsporen van CNS valt te verbeteren.
Literatuuronderzoek werkzame elementen GLI-plus
In opdracht van het RIVM en Zorginstituut Nederland voerde iresearch een literatuuronderzoek uit naar de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)-plus. Een GLI-plus kan specifiek worden ingezet bij de behandeling van obesitas bij volwassenen met een extreem verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico.
Projectleider Gezond oud worden in Vlaardingen – Vlaardingen in Beweging
Gezond en gelukkig oud worden in Vlaardingen, dat is waar netwerkpartners van Gezond oud worden in Vlaardingen samen aan werken. Gôkky Zeinstra heeft dit netwerk vanaf april 2017 opgezet. In de loop der jaren is de betrokkenheid van de netwerkpartners vergroot en zijn de activiteiten die vanuit het netwerk zijn opgezet geborgd. De netwerkpartners blijven elkaar op zoeken om samen te werken aan de gezamenlijke ambitie om meer 55+’ers aan het bewegen te krijgen.
Gezonde Kindermenu’s Nijmegen
Friet met frikandellen of kipnuggets: vaak bestaan daar de kindermenu’s in restaurants nog uit. Dit kan veel leuker, lekkerder en gezonder. Daarom heeft Groen, gezond en in beweging Nijmegen het project VetLekker geïnitieerd. Bij dit project werkten kinderen en koks samen aan nieuwe kindermenu’s.
Nuchter Verstand - GGD regio Utrecht
Nuchter Verstand is een samenwerkingsverband tussen 10 gemeenten in regio Lekstroom en Utrecht-West en de GGD regio Utrecht met als doel het alcohol- en drugsgebruik van jongeren in de leeftijd van 10-18 jaar zo lang mogelijk uit te stellen en/of te beperken door in te zetten op de omgeving van de jongeren. GGD regio Utrecht heeft iresearch gevraagd om een onafhankelijke evaluatie uit te voeren naar Nuchter Verstand en op basis van de resultaten een, door het convenant gedragen, advies te formuleren voor vervolg.
Diverse onderzoeken - GGD IJsselland
iresearch ondersteunde de onderzoekers van GGD IJsselland bij diverse projecten. Ze voerden uiteenlopende onderzoekswerkzaamheden uit. De projecten waren zowel van kwalitatieve als kwantitatieve aard en gingen over o.a. de JGZ, Gezondheid & Gedrag, preventie in de wijk, psittacose en depressie.
Onderzoek Restaurant Driedaagse - Nierstichting
Nederland zoutbewuster maken, dat is het doel van de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Tijdens de Restaurant Driedaagse kunnen mensen bij deelnemende restaurants ervaren hoe smaakvol, lekker en puur van smaak minder zout eten is en zich verder laten inspireren. De Nierstichting heeft iresearch gevraagd om een onderzoek uit te voeren naar het effect van deelname aan de Restaurant Driedaagse onder deelnemende koks en chefs.
Huisartsenzorg voor jongeren met een chronische aandoening - FNO
iresearch heeft in opdracht van FNO Zorg én Perspectief (ZéP) een eerste verkenning gedaan naar de stand van de huisartsenzorg voor jongeren met een chronische aandoening. De verkenning van iresearch had het doel de problemen inzichtelijk te maken en uit te diepen en de verschillende problemen te prioriteren.