Onze opdrachten
Wij werken voor gemeenten, GGD’en, kennisinstituten en gezondheidsfondsen. We zijn op opdracht- en inhuurbasis inzetbaar.
Onze voornaamste aandachtsgebieden zijn: leefstijl, gezonde kidsmarketing, gezonde leefomgeving, preventie in de zorg en mentale gezondheid.
Samen met onze opdrachtgevers maken we welvoelen, welzijn en welleven voor meer mensen mogelijk.
Bekijk hieronder onze opdrachten.
Evaluatie impuls leefstijlinterventies - RIVM
Vanuit het steunpakket mentaal en sociaal welbevinden en gezonde leefstijl hebben verschillende organisaties het afgelopen jaar van het RIVM ondersteuning gekregen. De ondersteuning diende voor het stimuleren van een gezonde leefstijl onder de inwoners en/of de inzet van erkende interventies van loketgezondleven.nl. Het RIVM heeft iresearch gevraagd om het ondersteuningsaanbod, zoals dat door het RIVM is aangeboden aan gemeenten, GGD’en, thema instituten en interventie eigenaren, te evalueren.
Behoefteonderzoek Ondersteuningsaanbod - Gezonde School
Gezonde leerlingen en studenten presteren vaak beter op school. Gezonde School stimuleert scholen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs om te werken aan een gezonde leefstijl voor leerlingen en studenten. Om scholen een duwtje in de rug te geven bestaat vanuit het Programma Gezonde School het Ondersteuningsaanbod (OA). Om inzicht te krijgen in de behoeften van scholen en of er een doorontwikkeling van de subsidieregeling OA nodig is heeft iresearch een onderzoek uitgevoerd onder huidige en potentiële gebruikers en hun ondersteunende Gezonde School-adviseurs.
Evaluatie Klein Geluk - FNO
Het programma Klein Geluk is bedoeld voor mensen die door een langdurige beperking op het vlak van gezondheid minder kwaliteit van leven ervaren. iresearch evalueerde het programma in opdracht van FNO. Wij evalueerden wat de inzet is geweest en in hoeverre doelen en beoogde resultaten zijn behaald.
Literatuuronderzoek uitgestelde zorg - RIVM
In opdracht van het Ministerie van VWS deed het RIVM onderzoek naar de impact van uitstel van ziekenhuiszorg door de coronapandemie op de gezondheid. iresearch heeft het RIVM ondersteund bij het uitvoeren van het literatuuronderzoek en de uitwerking van de interviews met medisch specialisten. Mede op basis van deze input is een kwantitatieve inschatting gemaakt van de verloren levensjaren (verlies van QALY’s) door de uitstel van electieve medisch specialistische zorg.
Voedseleducatie - Gemeente Ede
Het thema Food is een blijvende ambitie voor de gemeente Ede. De gemeente wil kinderen en jongeren zelf laten ervaren wat gezonde voeding is en zet daarom in op voedseleducatie op scholen. iresearch heeft onderzocht wat de stand van zaken, wensen en behoeften zijn van de Edese scholen ten aanzien hiervan.
GGD Hollands Midden - Diverse gezondheidsonderzoeken
In 2021 heeft Marloes de afdeling Gezondheidsbevordering & Onderzoek (GBO) van GGD Hollands Midden ondersteund. De GGD Hollands Midden draagt bij aan een langer gezond leven in de regio. Marloes hield zich onder andere bezig met de doorontwikkeling van de Monitor Maatschappelijke Zorg.
Literatuuronderzoek naar effecten van preventie en gezondheid voor andere domeinen – JOGG
2021 is het jaar waarin gezondheid nog meer op de kaart gezet wordt. Het is belangrijk te kijken welke andere domeinen, naast het domein zorg, eveneens de verantwoordelijkheid voor een leefstijltransitie moeten nemen. In opdracht van JOGG zijn wij op zoek gegaan naar de effecten van een (on)gezonde leefstijl (van kinderen) op andere domeinen waar JOGG nu nog minder mee samenwerkt.
Wat Werkt Dossier Seksuele Gezondheid - Soa Aids Nederland
Hoe kunnen interventieontwikkelaars, beleidsmedewerkers en scholen écht effectief aan de slag met de seksuele gezondheid van jongeren in het onderwijs? Om hier duidelijkheid in te geven hebben Soa Aids Nederland (SANL) en Rutgers in opdracht van het RIVM een Wat Werkt Dossier (WWD) opgesteld. In dit dossier wordt in kaart gebracht wat werkt bij het bevorderen van de seksuele gezondheid van jongeren in het onderwijs. iresearch is gevraagd om te ondersteunen bij het opstellen van het dossier.
Sport- en gezondheidspeiling in de gemeente Raalte - GGD IJsselland
In de gemeente Raalte is samen met veel lokale partners het Roalter Sportakkoord gesloten. Momenteel wordt ook gewerkt aan een lokaal preventieakkoord. Het is belangrijk dat beide akkoorden aansluiten bij de wensen en behoeften van inwoners om met plezier te kunnen (blijven) sporten en bewegen. Daarom is een behoefteonderzoek uitgevoerd onder de inwoners van gemeente Raalte.
Onderzoek beweeggedrag kinderen - Gemeente Vlaardingen
‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter’. Kinderen in de gemeente Vlaardingen laten een afname zien in beweeggedrag met als mogelijk gevolg achteruitgang in motorische vaardigheden en overgewicht. Wij voeren een verdiepend onderzoek uit naar de factoren die het beweeggedrag van kinderen beïnvloeden. Zo kan gemeente Vlaardingen gerichter interventies en activiteiten inzetten om het bewegen te stimuleren.
Onderzoek impact van coronamaatregelen op kinderen – JOGG
Wat is de impact van de coronamaatregelen op kinderen? In opdracht van JOGG brachten oud-collega’s Celeste en Karlijn dit in 2020 in kaart. Het coronavirus zelf lijkt namelijk weinig effect te hebben op kinderen, maar de impact van de coronamaatregelen op kinderen is wél groot.
Verder kijken dan corona, over de toekomst van onze gezondheid: literatuuronderzoek voor de corona-inclusieve VTV - RIVM
De Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) geeft elke vier jaar inzicht in de belangrijkste toekomstige maatschappelijke opgaven op het gebied van ziekte en gezondheid, gezondheidsdeterminanten, preventie en gezondheidszorg in Nederland. In november 2020 is de corona-inclusieve Volksgezondheid Toekomst (C-VTV) verkenning van het RIVM gepubliceerd. Ten behoeve van deze C-VTV heeft iresearch recente wetenschappelijke en grijze literatuur geëvalueerd en samengevat.
Focusgroepen LEGO: bouwstenen voor een Gezonde Leefomgeving - RIVM
De omgeving waarin je leeft heeft invloed op jouw gezondheid. Een gezonde leefomgeving bevordert het welzijn en de gezondheid van de maatschappij. Door de decentralisatie van rijkstaken op het gebied van de leefomgeving en gezondheid, moeten regionale en lokale organisaties gezondheid meenemen in hun beleid.
Corona-initiatieven
De coronacrisis had impact op ons allemaal. Sinds de coronamaatregelen vinden veel veranderingen plaats. Zo werken we zoveel mogelijk thuis en spreken we met zo min mogelijk mensen af. Wij hebben verschillende projecten op het gebied van corona gedaan: onderzoek naar de invloed van de coronamaatregelen op onze gezondheid; deskresearch naar verschillende onderzoeken m.b.t. corona; en een expertmeeting naar de kansen voor de Publieke Gezondheid na corona.
Nationaal Preventie Akkoord - RIVM
Met het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) willen het Ministerie van VWS en meer dan 70 partijen bijdragen aan een gezonder Nederland. Het doel is dat in 2040 het aantal mensen dat rookt, overgewicht heeft en problematisch drinkt is afgenomen. Eind 2018 is daarom het NPA afgesloten en in 2019 zijn de partijen aan de slag gegaan met het overgrote deel van de afspraken.
Peiling bekendheid en imago Arts Maatschappij en Gezondheid - KAMG
Eén van de mogelijke specialisaties voor geneeskundestudenten na de opleiding tot basisarts is Arts Maatschappij en Gezondheid (arts M&G). De instroom in de opleiding(en) tot arts M&G blijkt structureel en significant achter te blijven bij de benodigde capaciteit. In dit kader heeft de Koepel Arts Maatschappij en Gezondheid iresearch gevraagd een peiling uit te voeren naar de bekendheid en het imago van arts M&G.
Panel ‘NOG beter weten’ - GGD NOG
Burgerparticipatie stimuleren staat de afgelopen jaren hoog op de agenda van GGD’en en gemeenten. Een panel is een manier om burgerparticipatie invulling te geven. GGD Noord-en Oost-Gelderland heeft iresearch gevraagd om haar te adviseren en begeleiden bij het opzetten van het GGD-panel en panelonderzoeken uit te voeren.
Literatuuronderzoek werkzame elementen GLI-plus
In opdracht van het RIVM en Zorginstituut Nederland voerde iresearch een literatuuronderzoek uit naar de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)-plus. Een GLI-plus kan specifiek worden ingezet bij de behandeling van obesitas bij volwassenen met een extreem verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico.
Nuchter Verstand - GGD regio Utrecht
Nuchter Verstand is een samenwerkingsverband tussen 10 gemeenten in regio Lekstroom en Utrecht-West en de GGD regio Utrecht met als doel het alcohol- en drugsgebruik van jongeren in de leeftijd van 10-18 jaar zo lang mogelijk uit te stellen en/of te beperken door in te zetten op de omgeving van de jongeren. GGD regio Utrecht heeft iresearch gevraagd om een onafhankelijke evaluatie uit te voeren naar Nuchter Verstand en op basis van de resultaten een, door het convenant gedragen, advies te formuleren voor vervolg.
Diverse onderzoeken - GGD IJsselland
iresearch ondersteunde de onderzoekers van GGD IJsselland bij diverse projecten. Ze voerden uiteenlopende onderzoekswerkzaamheden uit. De projecten waren zowel van kwalitatieve als kwantitatieve aard en gingen over o.a. de JGZ, Gezondheid & Gedrag, preventie in de wijk, psittacose en depressie.