Onze opdrachten
Wij werken voor gemeenten, GGD’en, kennisinstituten en gezondheidsfondsen. We zijn op opdracht- en inhuurbasis inzetbaar.
Onze voornaamste aandachtsgebieden zijn:
Samen met onze opdrachtgevers maken we welvoelen, welzijn en welleven voor meer mensen mogelijk.
Bekijk hieronder onze opdrachten.
Evaluatie Klein Geluk - FNO
Het programma Klein Geluk is bedoeld voor mensen die door een langdurige beperking op het vlak van gezondheid minder kwaliteit van leven ervaren. iresearch evalueerde het programma in opdracht van FNO. Wij evalueerden wat de inzet is geweest en in hoeverre doelen en beoogde resultaten zijn behaald.
Plan van aanpak kwaliteitssysteem duurzaamheidsinterventies in het onderwijs - RIVM
In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) werkt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan de uitwerking van het concept ‘Duurzame School’. RVO heeft in het kader hiervan het RIVM uitgenodigd om een plan van aanpak te maken voor de ontwikkeling van een kwaliteitssysteem voor onderwijsinterventies die gericht zijn op een duurzame leefstijl. Samen met het RIVM hebben wij in kaart gebracht welke criteria en procedure passend zouden zijn voor een dergelijk systeem.
Procesbegeleiding wetenschappelijk onderzoek - Maag Lever Darm Stichting
De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) zet zich in voor een gezonde spijsvertering voor iedereen, onder andere door het toekennen van subsidies voor wetenschappelijk onderzoek. Inge ondersteunde gedurende het eerste halfjaar van 2022 het team Kennis & Innovatie van de MLDS bij het proces van subsidietoekenning. Haar focus lag op het begeleiden van de call ‘Right on Time’.
Literatuuronderzoek uitgestelde zorg - RIVM
In opdracht van het Ministerie van VWS deed het RIVM onderzoek naar de impact van uitstel van ziekenhuiszorg door de coronapandemie op de gezondheid. iresearch heeft het RIVM ondersteund bij het uitvoeren van het literatuuronderzoek en de uitwerking van de interviews met medisch specialisten. Mede op basis van deze input is een kwantitatieve inschatting gemaakt van de verloren levensjaren (verlies van QALY’s) door de uitstel van electieve medisch specialistische zorg.
Voedseleducatie - Gemeente Ede
Het thema Food is een blijvende ambitie voor de gemeente Ede. De gemeente wil kinderen en jongeren zelf laten ervaren wat gezonde voeding is en zet daarom in op voedseleducatie op scholen. iresearch heeft onderzocht wat de stand van zaken, wensen en behoeften zijn van de Edese scholen ten aanzien hiervan.
Interventietraject Sense.info - Soa Aids Nederland
Het hoofddoel van de website Sense.info is dat jongeren gezonde keuzes m.b.t. seksualiteit maken. Sense.info is in 2016 door de Erkenningscommissie interventies beoordeeld als ‘Goed Onderbouwd’. Soa Aids Nederland heeft iresearch gevraagd te ondersteunen bij het traject voor hererkenning als Goed Onderbouwde interventie. iresearch heeft hiervoor literatuuronderzoek uitgevoerd en meegeschreven in het werkblad.
Diverse gezondheidsonderzoeken - GGD Hollands Midden
In 2021 heeft Marloes de afdeling Gezondheidsbevordering & Onderzoek (GBO) van GGD Hollands Midden ondersteund. De GGD Hollands Midden draagt bij aan een langer gezond leven in de regio. Marloes hield zich onder andere bezig met de doorontwikkeling van de Monitor Maatschappelijke Zorg.
Procesbegeleider lokale preventieakkoorden - Pharos
Bij het opstellen van lokale preventieakkoorden is het belangrijk om aandacht te besteden aan het voorkomen en terugdringen van gezondheidsverschillen. Wij zijn inzetbaar als procesbegeleider vanuit Pharos om gemeenten te ondersteunen bij het opstellen hiervan.
Sociale Basis – GGD Amsterdam
Gôkky verkende tussen 2020 en 2021 in hoeverre de brede en integrale blik op gezondheid wordt meegenomen in de Sociale Basis, specifiek in de beoordeling van de subsidieaanvragen, én hoe deze integrale blik versterkt kan worden. Gôkky voerde voor haar opdracht onder andere verkennende gesprekken met de professionals die de subsidieaanvragen beoordelen en accounthouder zijn voor de organisaties die de activiteiten van de Sociale Basis uitvoeren.
Literatuuronderzoek naar effecten van preventie en gezondheid voor andere domeinen – JOGG
2021 is het jaar waarin gezondheid nog meer op de kaart gezet wordt. Het is belangrijk te kijken welke andere domeinen, naast het domein zorg, eveneens de verantwoordelijkheid voor een leefstijltransitie moeten nemen. In opdracht van JOGG zijn wij op zoek gegaan naar de effecten van een (on)gezonde leefstijl (van kinderen) op andere domeinen waar JOGG nu nog minder mee samenwerkt.
Verkenning AWPG’s i.h.k.v. Gezonde Groene Leefomgeving – ZonMw
ZonMw heeft iresearch in 2021 gevraagd om een verkenning uit te voeren naar Academische Werkplaatsen Publieke Gezondheid in het kader van de gezonde groene leefomgeving. De verkenning richtte zich op wat nodig is om de AWPG’s beter toe te rusten om kennisgerichte ondersteuning te kunnen bieden op het terrein van een gezonde en groene leefomgeving.
Filmpjes Gezonde Kidsmarketing
iresearch zet zich in voor de kanteling van ongezonde naar gezonde kidsmarketing. Aan de hand van onze nieuwe animatiefilmpjes nemen we jullie mee in dit thema; wat houdt Gezonde Kidsmarketing in, wat levert het op en wat gebeurt er al op dit vlak? Bekijk de filmpjes hieronder en deel ze gerust!
Wat Werkt Dossier Seksuele Gezondheid - Soa Aids Nederland
Hoe kunnen interventieontwikkelaars, beleidsmedewerkers en scholen écht effectief aan de slag met de seksuele gezondheid van jongeren in het onderwijs? Om hier duidelijkheid in te geven hebben Soa Aids Nederland (SANL) en Rutgers in opdracht van het RIVM een Wat Werkt Dossier (WWD) opgesteld. In dit dossier wordt in kaart gebracht wat werkt bij het bevorderen van de seksuele gezondheid van jongeren in het onderwijs. iresearch is gevraagd om te ondersteunen bij het opstellen van het dossier.
Gelijke gezondheidskansen - GGD West-Brabant
GGD West-Brabant zet zich in om iedereen in de regio gezond mee te kunnen laten doen. Sommige groepen hebben hierbij extra aandacht nodig. Gôkky versterkte het team beleid van GGD West-Brabant op het thema gelijke gezondheidskansen. De werkzaamheden hadden betrekking op twee deelprojecten: Pilotregio aanpak vakantieparken en Arbeidsmigranten en corona.
Interventiebeschrijving Gewoonten en Verslaving - Stichting Be Aware
Stichting Be Aware heeft de laagdrempelige interventie Gewoonten en Verslaving opgezet, om leerlingen van het voorgezet onderwijs voor te lichten over de risico’s van verslaving om zo een verslaving te voorkomen. iresearch heeft Stichting Be Aware ondersteund bij het doorgroeien van deze erkende interventie.
Verkenning financiering Multidisciplinaire Groepsaanpakken voor kinderen met overgewicht in Utrecht
In 2019 had 14% van de kinderen in de gemeente Utrecht overgewicht. Om dit aan te pakken worden verschillende multidisciplinaire groepsaanpakken (MDGA’s) ingezet, maar de huidige financiering hiervan is onvolledig. In opdracht van de gemeente Utrecht heeft iresearch daarom een verkenning uitgevoerd naar de financiële kaders, randvoorwaarden en mogelijke kansen van financiering van deze MDGA’s.
Sport- en gezondheidspeiling in de gemeente Raalte - GGD IJsselland
In de gemeente Raalte is samen met veel lokale partners het Roalter Sportakkoord gesloten. Momenteel wordt ook gewerkt aan een lokaal preventieakkoord. Het is belangrijk dat beide akkoorden aansluiten bij de wensen en behoeften van inwoners om met plezier te kunnen (blijven) sporten en bewegen. Daarom is een behoefteonderzoek uitgevoerd onder de inwoners van gemeente Raalte.
Verkenning sociaaleconomische gezondheidsverschillen - GGD IJsselland
GGD IJsselland werkt aan een strategie om de aanpak van gezondheidsverschillen voor de komende jaren aan te scherpen. De GGD heeft daarom iresearch gevraagd om in kaart te brengen wat de huidige stand van zaken is omtrent de aanpak van gezondheidsverschillen in de regio.
Verkenning sociale media en online kidsmarketing - JOGG
JOGG maakt met de lokale en integrale JOGG-aanpak de leefomgeving waarin kinderen en jongeren veel komen structureel gezonder. Eén van deze leefomgevingen is de mediaomgeving. Wij hebben in opdracht van JOGG verkend wat er bekend is in de literatuur over mediagebruik onder kinderen en jeugd, marketing en reclame over (on)gezonde voeding en de effecten daarvan.
Onderzoek beweeggedrag kinderen - Gemeente Vlaardingen
‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter’. Kinderen in de gemeente Vlaardingen laten een afname zien in beweeggedrag met als mogelijk gevolg achteruitgang in motorische vaardigheden en overgewicht. Wij voeren een verdiepend onderzoek uit naar de factoren die het beweeggedrag van kinderen beïnvloeden. Zo kan gemeente Vlaardingen gerichter interventies en activiteiten inzetten om het bewegen te stimuleren.